Jorma Kajaste

Kaikki blogit puheenaiheesta Syrjäinen maaseutu

Syrjäkylän tervehdys!

Kirjoitin aiemmin, että pidän Venäjän maaseudusta vaikka elämä siellä ei ole helpommasta päästä. Itänaapurissamme puhutaan "glubinka"sta (глубинка), silloin kun tarkoitetaan syrjäistä maaseutua. Tässäpä, omalla tavallaan hauska tervehdys syrjäseudulta (Привет из глубинки), kesto 33 sekuntia:

https://

Aiemmat, aiheeseen liittyvät blogit:

Syväseutua

Maauskoa 1950-luvulla

Edustan maatalousalaa (korpitilan pienviljelijä, agronomi/MMM) ja jo oman ikäni perusteella erityisesti tuo 1950-luku on ollut hirveän kiinnostava ajanjakso Suomen sodanjälkeisessä historiassa. Silloin vielä lujasti uskottiin maatalouteen ja oheiset elävän arkiston uutisfilmijaksot kielivätkin siitä maauskosta, mainiolla tavalla. Sen ajan selostajat olivat myös aivan omaa kastia: ainutlaatuinen puhetapa!

Maaseudun rakennustaidetta

Venäjän syrjäinen maaseutu (глубинка) on kiinnostava ja yllättää aina! Oheinen rakennus edustaa luovuuden ehdotonta huippua (kiinnostavana yksityiskohtana: satelliittilautanen on jo valmiina savupiipun juurella).

Syväseutua (blogi vuodelta 2012)

Ennen olivat naiset rautaa

Tällainen filmipätkä (5 min) lämmittää DT-miehen mieltä. Mukiinmenevät (seksikkäät) maalaismuorit hakevat kotikyläänsä uudet telatraktorit (DT-75) ja joutuvat ylittämään kevättulvankin. Kyllä ennen olivat naisetkin rautaa:

https://youtu.be/tFV7mD-K_Xk

 

Oheistietoa: http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/187349-telatraktori-ajamise...

Kunnolla koivuklapeja

Kevättalvi on seuraavan talven polttopuulle sitä parasta tekoaikaa. Yksityismetsässä harvennushakkuu oli menossa ja sieltä ostimme kertaheitolla kunnon kuorman: täysrekka koivua (51 kiintomottia!) ja, kuten kaikki tietävät, koivu on polttopuiden aatelia. Nyt (varovastikin arvioituna) polttopuumme pitäisi riittää 4-5 vuodeksi. Perinteisellä tyylillä tuollaisen määrän tekeminen klapeiksi olisi kestänyt lähes iäisyyden, mutta hyvältä kaveriltani sain lainaksi järeän klapikoneen, jolla työ sujuu kuin tanssi (poikki, halki ja pinoon).

Rakas Mansikki, synnytän kohta!

Sodasta kotiutunut mies on rakentanut talon, jossa on kaksi kamaria ja tupa. Vanha tupa, jossa ennen asuttiin, oli nähnyt jo kolmen syntyneen. Nyt uutuuttaan hohtavan talon kamarissa valmistellaan äitiysvuodetta. On joulukuun 28. päivä, vuosi 1947.

Julkaise syötteitä