Jorma Kajaste

Kaikki blogit puheenaiheesta Maaseutu

Pitkä sähkökatkos ja siihen liittyvät konstit

Kuten monet huomasivat uutisoinnista, niin Pohjois-Karjalassa kuin täällä Kainuussa esiintyi vuoden loppuvaiheessa vakavia sähkökatkoksia, tykkylumen ansiosta. Vakavia siitä syystä, että ne olivat tällä kertaa poikkeuksellisen pitkiä. Esimerkiksi meidän korpitalomme oli peräti 45 tuntia ilman verkkosähköä. Talvisaikana siitä onkin leikki kaukana ellei ole ajoissa varautunut siihen pahimpaan mahdollisuuteen. Kerron tässä omasta kokemuksestamme sekä annan pari käytännön ratkaisua. Ehkä joku muu maaseudun asukas siitä saa jotain hyödyllistä irti.

Hän, 25 vuotta sitten

Laitetaanpa tämä kulttuuriosastoon kun kerran kyse on agrikulttuurista. Hauska huomata, että olen edelleen samaa mieltä vaikka juna meni jo ajat sitten.....

P.S. Yhtä hauskaa oli nähdä Sulo Aittoniemeä (1936-2016), samassa yhteydessä ja pitkästä aikaa.

 

Maauskoa 1950-luvulla

Edustan maatalousalaa (korpitilan pienviljelijä, agronomi/MMM) ja jo oman ikäni perusteella erityisesti tuo 1950-luku on ollut hirveän kiinnostava ajanjakso Suomen sodanjälkeisessä historiassa. Silloin vielä lujasti uskottiin maatalouteen ja oheiset elävän arkiston uutisfilmijaksot kielivätkin siitä maauskosta, mainiolla tavalla. Sen ajan selostajat olivat myös aivan omaa kastia: ainutlaatuinen puhetapa!

Maaseudun rakennustaidetta

Venäjän syrjäinen maaseutu (глубинка) on kiinnostava ja yllättää aina! Oheinen rakennus edustaa luovuuden ehdotonta huippua (kiinnostavana yksityiskohtana: satelliittilautanen on jo valmiina savupiipun juurella).

Syväseutua (blogi vuodelta 2012)

Ennen olivat naiset rautaa

Tällainen filmipätkä (5 min) lämmittää DT-miehen mieltä. Mukiinmenevät (seksikkäät) maalaismuorit hakevat kotikyläänsä uudet telatraktorit (DT-75) ja joutuvat ylittämään kevättulvankin. Kyllä ennen olivat naisetkin rautaa:

https://youtu.be/tFV7mD-K_Xk

 

Oheistietoa: http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/187349-telatraktori-ajamise...

Kainuulainen ex-kyläkauppias Armas Herra

Täällä blogistanissa kirjoittaa välillä Seppo Hildén, tosin turhan harvoin minun mielestäni. Olen fani. Ellei miehen kirjoitustyyli ole ennestään tuttua, niin tässä pari blogia malliksi:

Kaksi traktoria

Olen Vapaavuorossa kertonut aiemmin meidän perheen traktoreista. Traktoriharrastuksesta ja myös muista syistä, tänään kävin minäkin Senaatintorilla traktoreita ihailemassa.

Satojen traktorien joukossa oli kaksi mielenkiintoista tapausta. Onko muuten tuo Valmet se kuuluisa piikkilangankiristäjä, joka on tehty Tourulan kivääritehtaalla?

Julkaise syötteitä