Jorma Kajaste

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulu

Googlauksen harhat

Kuvassa on hyvin kiteytetty, miten Suomen koululaitosta ollaan rappeuttamassa. Kokonaisvaltainen osaaminen ei synny ilmiöimällä ja googlettamalla. Eikä kriittisyys ole mahdollista ilman riittävää esiosaamista. 

Kasvatustiede ei ole tiede, mutta kun terve järkikin puuttuu.

 

Tietokoneet kouluissa oppimishaitta 2

On merkillistä, etä ns. kasvatustiede ei ole pystynyt arvioimaan tietokoneidn koulukäytön panoshyötyjä. Asiassa täytyy tyytyä konsulttifirman tai OECD:n arvioihin, kuvat 1 ja 2. 

Temperamentti ja koulu

Yllämainittua kirjaa lukiessani mietin, mitä uusi opetussuunnitelma sanoo asiasta: 

"Oppilaita ja heidän suorituksiaan ei verrata toisiinsa eikä arviointi kohdistu oppilaiden persoonaan, temperamenttiin tai muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. "  

Jaahas! Leipurin ohjeissa ei mainita jauhoja...

 

Saku Tuominen höpsi innovaatioista 1

Innovaatio ei ole uuden idean tai toteutetun idean synonyymi. Saku Tuominen kuvittelee noin esitellessään  "koulutusinnovaatioita" ja siten rappeuttaa innovaation käsitettä. Innovaatio on käsitteellisesti uusi menestyksellisesti lanseerattu tuote, prosessi tai palvelu. Esimerkkejä Tuomisen "innovaatioista", kuva 2.

Voi kysyä, eikö Talouselämä-lehdellä ole käsitystä siitä, mitä termi innovaatio tarkoittaa, vai eikö lehti välitä asiasta.

iPad ei sovellu peruskoulukäyttöön

USA:ssa on jo pitkään tiedetty, että tabletit eivät korvaa kirjoja tai läppäreitä. Suomessakin aletaan kokemuksen kautta havaita sama asia. Teknofiilit eivät halua tätä ymmärtää ja virhettä ei haluta myöntää: 

"Piispanlähteenyhtenäiskoulunrehtori Tiina Tuominen on vanhempien huolesta tietoinen, mutta suhtautuu asiaan valoisammin. Vielä viime vuonna alakoulun puolella käytettiin perinteisiä oppikirjoja.
– Tämä on uusi asia ja herättää paljon kuohuntaa, hän sanoo."

Kaarinassa 2 vuotta sitten:  

Digivouhkaus kouluissa

Kuin omasta kynästäni: 

"Voittajia ovat lähinnä digihöpökonsultit ja digihurahduslaitetoimittajat. Kallisarvoinen kouluaika kuluu digisolmujen setvimiseen, digivelvotteiden täyttämiseen ja digivouhkauksen pyörittämiseen. Siinä samalla Suomi muuttuu digihuuhaan osaamisen edelläkävijämaaksi." Kauppalehti  

 

OECD: Tietokoneet kouluissa oppimishaitta 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/202587-tietokoneet-koului...

 

Kasvio

Varmasti olet tehnyt koulutehtävänä kasvion. Minäkin olen tehnyt pienenä, mutta kasvit olivat toisenlaisia.

Kesällä yksi lapsistamme piti tehdä kasvion. Hän sai päättää itse tekeekö hän sitä perinteistä kuivattamalla kasveja vai digitalista. Lapsi halusi tehdä digitalisen.

Opettaja oli antanut erittäin selkeitä ja hyviä ohjeita kuinka digitalinen kasvio tehdään. Opettaja antoi myös listan eri metsätyypistä ja kasveista, joita piti etsiä ja tunnistaa.

Kunnat hinkuvat tabletteja koululaisille

Suomalaiset kuntapäättäjät hinkuvat tabletteja peruskoululaisille, kun muualla maailmassa ollaan jo luopumassa niistä:  

Pihalla digidementiasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on pihalla digidementiasta, koska suositus ei ota huomioon lasten ikää, kuva 1. USA:ssa vastaava suositus on rakennettu lasten ikäkausien varaan, kuva 2.  

Lasten digidementia: 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/186539-lasten-digidementi...

Onko kasvatustiede tiede? 6

Kasvatustiede ei täytä tieteen tunnusmerkkejä. Taustalla on erilaisia kasvatusfilosofioita, joista Rousseau tuntuu taas olevan vahvoilla tietotekniikan lisäksi. Kuva kuin kopio syksyllä 2016 käynnistyvässä opetussuunnitelmassa.  

 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/187303-onko-kasvatustiede...

Julkaise syötteitä