Jorma Kajaste

Kaikki blogit puheenaiheesta Tulevaisuus

Megavanhukset

Vanhuus on megatrendi. Kirjaimellisesti vanha ystäväni Veikko hihkui eräänä päivänä riemusta kuultuaan radiosta, että hän on vuosikymmenten tauon jälkeen taas trendikäs.

– Viisikymmenluvulla oli päällä spittarit ja nahkatakki, alla Jawa. Voi pojat, ne olivat aikoja ne, vaikka silloin nulikkana tyydyttiin matkimaan muita. Mutta nyt me yli kasikymppiset kuulutaan vanhenevan Suomen kärkikaartiin. Uutisissa puhuttiin trendisettereistä, eikä se ole mikään koiranvirka.

Selviytymisopas lukijan vastuulla

Tulevaisuushöpöä pahimmallaan. Riku ja Tunna ovat lähteneet soitellen sotaan... 

Vertaa: 

"Northwesternin yliopiston professori Robert Gordon uskoo, että tietotekniikan vallankumous on jo nähty: se alkoi 1960-luvulla ja saavutti huippunsa vuosituhannen vaihteen it-kuplan tienoilla. 2000-luvulla innovaatiot ovat Gordonin mukaan lähinnä liittyneet viihteeseen ja tehneet laitteista pienempiä. Koko talouden tuottavuus ei ole kuitenkaan enää juuri kasvanut." HS

Helsinki ja Suomi vuonna 2058

Helsinki ja Suomi vuonna 2058. Rajat on suljettu. Kansalaiset kyyristelevät asunnoissaan, lapsia ei enää synny. Hallitus koostuu yhdestä puolueesta, Isänmaallisesta yhteistyörintamasta. Valtiot ovat muurien ympäröimiä.

EU aloitti muurien rakentamisen ennen lopullista hajoamistaan 2030-luvulla, jolloin monet jäsenmaat olivat jo rakentaneet omia muurejaan. Kaikki halusivat suojaan ”pakolaisten heinäsirkkaparvelta”.

Paul Hawken: Drawdown - positiivisesti ilmastonmuutoksen pysäytyskeinoista

Myyntimenestys Drawdown esittelee keinoja ei vain ilmastonmuutoksen hidastamiseksi vaan kääntämiseksi pyrkien arvioimaan eri keinoja kustannustehokkuuden kautta. Teos esittelee yhteensä sata keinoa eri yhteiskunnan aloilta naisten kouluttamisesta rakentamiseen tehokkuusjärjestyksessä. Kokonaisuudessaan teos on silmiä avaava, positiivisesti tulevaisuuteen suhtautuva ja sujuvasti kirjoitettu. Tarvitsemme myös tulevaisuudenuskoa.

Mistä visioissa on kyse

Matti Alahuhta on erinomaisessa kirjassaan Johtajuus määritellyt mitä visio hänelle tarkoittaa, kuva. Tuohon voi yhtyä. Tosin Koneen oma visio on ristiriidassa kuvan tekstin kanssa: 

Arvostelukyvytön opetusministeri

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut osaamisen tulevaisuuspaneelin, jonka tehtävänä on ennakoida koulutuksen muutostarpeita.

Paneelissa on henkilöitä, joiden kyvyt ilmenevät oheisesta kuvasta ja tästä linkistä

Paneeli:

Cristina Andersson, tietokirjailija

Futurologian filosofian peruspalikat?

Sisällöltään ns. tulevaisuudentutkimus ei ole muuta kuin konsultin heppoinen työkalupakki. Ja sitäkin käytetään usein väärin esimerkiksi nimittämällä tulevaisuuskuvia skenaarioiksi jättäen tulevaisuuspolut kuvaamatta.

 Toinen väärinkäyttö on strategiatyössä. Strategian pitäisi tavalla tai toisella toimia kaikissa skenaarioissa ja tämä pitää testata eksplisiittisesti. Aikoinaan Sitran tietoyhteiskuntastrategioissa valittiin joku "skenaarioista" toteutettavaksi, hohhoijaa! 

Matka ideasta tuotteeksi saattaa kestää vuosisadan

Tie ideasta tuotantoversioon saattaa kestää yli vuosisadan (kuva). Mutta aina löytyy hömppäkonsultteja ym., jotka kstsovat että sen ja sen suuri kaiken entisen muuttava tulevaisuus on nurkan takana. Olkoon esimerkkeinä vaikka lentoauto, tekoäly ja kotirobotit. 

Richard Bellman, mathematician and father of dynamic programming, concluded in 1964 that technological advances thus far implied that it would take only 2 percent of the working population to produce what was needed for the American population.  

Tulevaisuudentutkimus ei ole tiede

Ns. tulevaisuudentutkimus ei ole tiede, vaan taustalla on erittäin rajallinen työkalupakki, jota tulevaisuuteen suuntautuneet konsultit käyttävät toimeksiannoissaan. Skenaariotkin jäävät usein vain tulevaisuuskuviksi. Vastuu jää aina kuulijalle. 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/222699-ns-tulevaisuudentu...

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24979-kuinka-tulevaisuusvaliokunta...

Mietteitä lasikuutiosta

Näiden mustien aukkojen * vetovoima on niin suuri, että ne voivat nielaista itsensä - minne? Yksinkertaista, sillä riittävän suuri vetovoima kääntää eilisen huomiseksi, näin voimme juuri ennen ajallista loppuamme, syöksyessämme "neulanreikään" nähdä koko tuon vajaan 14 miljardia vuotta "silmänräpäyksessä", kunnes juuri ennen neulanreiän pohjaa aika hidastuu nollaan ja jäämme tuijottamaan ainoaa tosiasiaa - äärettömän lyhyttä nyt hetkeä.

Vetovoima on niin jättimäinen, että se käänsi historian tulevaisuudeksi. 

 

...

Julkaise syötteitä