Jorma Kajaste

Kaikki blogit puheenaiheesta Tietoisuus

Päättelyharha koneiden tietoisuudesta

Pentti Haikonen kuvittelee, että jos ei ”ole mitään tunnettua luonnonlakia, joka estäisi subjektiivisten tuntemusten olemassaolon ihmisen suunnittelemissa laitteissa”, kuva, sellaisen pitää olla mahdollista. 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/232063-valtaojan-suhteen-vastuu-kuulijoilla

 

Sama harha liittyy ns. rinnakkaistodellisuuksiin: koska fysiikan lait eivät kiellä niitä, multiversumi  voi olla olemassa. 

Aivot eivät ole tietokone

Käsitys ihmisen aivoista tietokoneena on kelvoton metafora, kuvat 1 ja 2. Siksi tekoälyn rakentaminen aivojen simulointiin perustuen on toivoton projekti, kuten myös esimerkiksi EU:n 1,3 miljardin Human Brain -hanke, kuva 4. Samasta syystä tietoisuus ei ole tiekokoneohjelma, kuva 3.

Tuleeko Naamakirjasta hermostosi jatke?

Ihmisen hermo- eli tiedonsiirtoverkko sensoreineen on osin autonominen ja yksilölleen itsenäinen. Tosin me emme ihmisinä tiedä miten hermoverkkomme jatkuu kehostamme ulos, esimerkiksi telepatiana. Facebook Messenger haluaa omia yksin tämän tiedonsiirtoverkon kehojemme ulkopuolelta!

 

~ http://www.iltalehti.fi/digi/201704192200105045_du.shtml - 

[Messenger aikoo syrjäyttää kaikki muut sovellukset. Tavoite on kunnianhimoinen, muttei mahdoton. -Iltalehti]

 

"Westworld"

Antropologiaa voisi sananmukaisesti pitää ihmistieteenä, ja sen tehtäväksi voisi kunnianhimoisesti asettaa inhimillisen tietoisuuden alkuperän -- tai ainakin alkumuotojen -- selvittämisen.

Tiedon puu

Henkilökohtaiseen tiedon puuhun ei voi ripustaa lehtiä netistä, jos oksat vielä puuttuvat. 

Paradoksaalisesti tietoa ei voi hakea, jos tietoa ei jo ole. 

Diginatiivit ovat kuin hevosia, jotka yrittävät nousta omaan satulaansa.

Taistelija-missi selvisi vammoistaan

Perinteisesti maansa huippumuusikkojen lähtiessä kiertämään on tavannut sattua ja tapahtua jo siirtymillä sellaista mikä artistin esiintymiskykyyn voi määränpäässä vaikuttaa. Naiset ja miehet kuten rokkarit ja missit, ovat lähentyneet tässä toisiaan. Tötteröhattujen invaasion välttääkseni ilmoitan suurimmaksi epäkohdaksi tuossa edellisessä sen, että nainen voi olla rokkari, mutta mies ei voi olla missi. Ei sillä niin väliä haluaisiko, mutta siltä varalta jos haluaisi olisi hyvä neutraloida tämäkin vääryys.

Tietoisuus, evoluutio sekä suhde yksilön ja hänen ympäristönsä välillä

Tietoisuus on kaiken ydin, evoluutio käsittelee miten tietoisuus on kehittynyt tässä universumissa ja suhde ympäristöösi on ulkoinen todiste tästä evoluutiosta.

Lopputeksti sitten käsittelee sitä mitä helvettiä toi höpinä käytännössä tarkoittaa ;)

Kyky kiinnittää tietoista huomiota eri asioihin ympärilläsi tai sisälläsi on keskeinen hermoverkoston ominaisuus kaikilla nisäkkäillä. Miten sitten "tietoisuus" liittyy tähän huomiokykyyn? Entä mitkä ovat niiden erot?

Julkaise syötteitä