Jorma Kajaste

Kaikki blogit puheenaiheesta Nuoret

Miksi keski-ikäinen nainen pitää jääkiekosta?

Hypin sohvalta lattialle, lattialta nojatuoliin. Huuto oli kova. Välillä ympäri huonetta ja lopulta takki niskaan ja ovesta ulos Suomen lippu kainalossa. Helsingin Mäkelänkatu täyttyy tööttäilevistä autoista, joiden ikkunoista liehuivat Suomen liput. Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. 

Ihminen ensin

Olin noin kaksi viikkoa Nicaraguassa ja blogini on pysynyt tuona aikana hiljaisena. Syy on yksinkertainen ja erittäin hyvä.

Vaikka haluaisin kertoa jokaisesta asiasta jonka koin ja näin ja mitä ajatuksia ne herättivät, en ehtinyt mitenkään, koska aina oli joku, joka halusi vaihtaa pari sanaa kanssani. Tietenkin ihminen menee koneiden ja oman tahdon edelle.

Digidementiaa?

 Akatemian tutkimuksen tulos 12-vuotiaista nuorista saattaisi olla merkki laajalle levinneestä lasten digidementiasta

"Tutkituista nuorista joka neljäs on kyllästynyt kouluun ja "kokee, ettei koulunkäynti voisi vähempää kiinnostaa". Lisäksi joka kymmenes 12-vuotiaista on koulussa uupunut tai stressaantunut."

 

Sinut on jo hyväksytty

Ihminen syntyy tähän maailmaan jo hyväksyttynä. Se on vastasyntyneen absoluuttinen lähtökohta. Se, että ei olisi hyväksytty on lapselle täysin mieletön ajatus. Tulin juuri suuresta tuntemattomasta. Olen ehjä ja täydellinen. Kelpaava. Tuntee lapsi vielä sanattomassa mielessään. Miksi muka en olisi hyväksytty? Mikä minussa muka olisi muka vikana? Te olette hulluja jos jotain sellaista väitätte.

Syksy on luonnosta elävän parasta aikaa

Olen syysihminen. Silloin kun se vielä urallani oli mahdollista, vaihdoin lomarahatkin vapaiksi ja käytin ne kaikki syksyllä. Tämä vuodenaika on jo lapsuudesta asti tarkoittanut minulle metsän tuoksua, koivikossa kimmeltäviä vesipisaroita, punaisen ja keltaisen sävyissä loimuavaa maaruskaa, teerien suhahduksia syyssoitimella ja ensilumeen piirtyneitä riekon jälkiä tunturissa. Vaimo tosin sanoisi luultavasti, että syksy on aina sen toisen, vuorollaan kotiin jätetyn koiran pettymyksen sietämistä, haisevia eräkamppeita ja keittiön lattialla leijuvia riekon höyheniä.

Ei kielletä kaikkea mopoilijoilta

Mm Naantalissa ja -Raisiossa ilmestyvässä Rannikkoseutu-lehdessä 19.8.2014 oli juttu otsikolla ”luvaton mopoilu riesana”. Jutussa pohdittiin Naantalin Armonlaaksontien ja junaradan välisellä parkkialueella tapahtuvaa mopoilua ja siitä lähialueen asukkaille koituvia haittoja.

   Ehdotuksina jutussa ongelmien vähentämiseksi tulivat ilmi alueen aitaaminen, talviaikainen käyttö veneiden säilytykseen yms.  

    Naantalin tekninen johtaja Kimmo Suonpää näki asian myös toisin. Mopoilu siirtyy muualle, jos yksi alue aidataan.

Samaan aikaan monta ikää

Iästä puhutaan, mutta erilaisten ikien erottelu lie outo juttu. Kronologinen ikä on yhtä kuin kalenteri-ikä.  Sitä juhlitaan syntymäpäivinä ja sitä tarvitaan asiakirjoihin. Biologinen ikä nousee harvemmin esille, ehkä lääkärissä  tai  kuntosalilla se  paljastuu tai ikääntyessä se alkaa näkyä yhä enemmän. Sehän liittyy  fyysiseen toimintakykyyn. Kun ei enää jaksa juosta tai nousta hengästymättä mäkeä, kun voimat loppuvat eikä tehtävät suju entisellä tavalla. Toimintakykyä  voi korjata, parantaakin, mutta ei loputtomasti.

Penkinpainajaiset karkkilalaisittain

Viime vuoden helmikuussa kirjoitin, että nimensä puolesta Karkkila voisi olla koko Suomen ja koko maailman virallinen "penkkarikaupunki".

Viime vuonna yksi lapsistani oli mukana ja tänä vuonna on toiseksi vanhin lapsen vuoro. Kävin Karkkilassa ottamassa kuvia tuosta iloisesta tapahtumasta.

Julkaise syötteitä