Jorma Kajaste

Kaikki blogit puheenaiheesta Luontokuvat

Syksyn sävyt / Los tonos del otoño

Suomen syksy on yhtä kylläinen, täyteläinen ja monipuolinen kuin kevät. Se tunne, kun illat pimenevät, mutta ennen sitä aurinko jaksaa vielä jonkun aikaa pysyä horisontissa, on vain nähtävä omin silmin, jotta sitä voisi ymmärtää.

Syksy on monille sadonkorjuun synonyymi. Sammalten, risujen ja lehtien seasta löytyy monenlaisia sieniä. Puolukat kypsyvät metsissä, ja tyrnimarjat hohtavat pensaissa kutsuvasti. Omena- ja/tai kurpitsapiirakka, kahvi tai tee, kynttilän tai kuun valo kruunaavat syksyn päivän.

Los tonos del otoño

Luontovalokuvaus - ongelma?

 

Aluksi sitaatti Soseki Natsumen haikuromaanista Taivasalla, joka on kirjoitettu 1900-luvun alussa. Toivon, että se auttaa ymmärtämään tarkoituksiani.

 

"Nousen polkua vuorelle, ja antaudun ajatusteni valtaan.

 

Jos annat vain järkesi määrätä, olet raakalainen. Jos antaudut tunteittesi valtaan, ne vievät sinut myötään. Jos seuraat pelkkiä mielijohteitasi, päädyt vaikeuksiin. Kaiken kaikkiaan hankala paikka tämä meidän maailmamme.

Pitkospuita pitkin Lammassaareen

 

Kesän ehdottomiin luontoelämyksiin kuuluu retki Lammassaareen ja sen lähiympäristöön.  Eipä ole Vanhankaupunginlahtea syyttä kutsuttu keitaaksi Helsingin keskellä: Vantaanjoen rannat täyttyvät kalastajista ja kesän lämmöstä muuten nauttivista kanssakulkijoista.

Julkaise syötteitä