Jorma Kajaste

Kaikki blogit puheenaiheesta Lumi

Räystäät tippuu

Äsken ulkoa kuului "thump", kun aika paljon lunta tippui katolta. Lumensyvyys lähimmällä Ilmatieteen laitoksen sääasemalla Kiikalan lentokentällä on nyt 42 cm, kun se vielä torstaina 7.2. oli 51 cm. Kevättä päin siis mennään?

Kuvia lisätty myöhemmin sopivia saatuani.

Lumilukeminen

Täällä pohjoisessa pysyvä lumi alkaa taas olla vuodenajan tosiasiaa. Se tuo mukanaan hauskan ominaisuuden: lumiluku. Jokaisena aamuna pystyy havaitsemaan mitä lähiseudulla viime yönä on tapahtunut, etenkin tuoreen lumisateen jälkeen mutta muulloinkin. Kaikista liikkumisistä jää jälki, varsinkin sille joka pitää silmänsä auki. Jopa linnut jättävät käyntikortinsa lumeen. Myös hirvenmetsästyksessä lumesta on valtava apu vaikka kyseinen harrastusmuoto muuten alkaa olla aivan liian digitaalista (tutkapannat, kännykkäplotterit jne).

Valo ilmiö

"Lumisokeus on tila, jossa heijastuva valo voi aiheuttaa silmän väliaikaisen näkökyvyttömyyden. Oireina voivat olla myös silmän punaisuus, vetisyys, turpoaminen ja roskan tunne silmässä. Lumisokeus johtuu voimakkaastaultraviolettisäteilystä, joka vaurioittaa sarveiskalvoa ja aiheuttaa tulehduksen. Oireet ovat väliaikaisia, eikä lumisokeudesta jää pysyviä haittoja silmiin."

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lumisokeus

Sininen hetki Karkkilassa

Eilen myös Karkkila oli kuin sokerista tehty. Maisemat ovat vielä nyt yksinkertaisesti pysähdyttävät.

Toivottavasti lumi sulaa hitaasti, koska tostaiseksi meillä on vielä sähköä. Nykyisellä lumimäärällä, olisi jo voinut olla toisin.

Kiinnostuneille, espanjaksi: Hora azul

 

Arkinen metsätyömies

Lumi on arktinen ja todetusti taianomaisuutta luova maisemointipulveri, jonka alkuperäiseksi tehtäväksi luonto lienee silti  tarkoittanut lisätöiden järjestämisen ihmisille pitkän ja puuduttavan yksitoikkoiseksi käyvän talven varalle.

Julkaise syötteitä