Jorma Kajaste

Kaikki blogit puheenaiheesta Jouluvalot

Helsingin jouluvalot

Joulunaika ei ole vielä ohi. Joulu päättyy käsitykseni mukaan loppiaisena, mutta joidenkin mielestä Nuutinpäivänä 13.1. Katolisissa maissa joulunaika päättyy loppiaisen jälkeisenä sunnuntaina.

Koska joulunaika ei ole ohi, laitan nyt kuvia joistakin Helsingin jouluvaloista. Vuodesta toiseen jouluvalojen määrä on lisääntynyt ja samalla monipuolistuneet.

Aleksin jouluvalot

Aleksanterinkadun jouluvalot täyttävät tänä vuonna 69 vuotta. Aleksanterinkadun jouluvalot syttyivät ensimmäisen kerran vuonan 1948. 30 –luvulla kluuvikatu oli helsinkiläisten joulukatu.

Aleksin jouluvalot ovat muuttuneet vuosien varrella. Iltalehdessä on valokuvia entisajan Aleksin jouluvaloista.

Kaamos ja valosaastetta.

Olemme taas ns kaamosajassa, maa lumeton, pimeää aikaa pikälti, päivän valoisa aika lyhyt, jne. Taas puhkeavat jutut kaamosmasennuksesta ja sen torjumisesta. No, minun ei tarvitse tuota masennusta torjua, ei ole koskaan tarvinnut kun en ole koskaan kaamosmasennusta tuntenut.

Toinen tähän aikaan liittyvä ovat nuo "jouluvalot", varsinkin täällä katuvalottomalla haja-asutusalueella; jos nyt eivät häiritsekkään kun naapureihin ei ole näköyhteyttä mutta omaan pihaani en sellaisia ripustuksia kyllä laittaisi.

Jokainen lapsi on hyvän joulun arvoinen

Kolmevuotias poika kysyy: ”Onko tänään joulu ja mikä se on?” Vastaan, että joulu on kohta. Vastauksena siihen mitä joulu on, sanon että se on Jeesus-lapsen syntymäpäivä. Se on kai joulun ydin, mutta silti jäin miettimään mitä joulu sinänsä lasten kannalta voi tarkoittaa. Jokainen meistä muistaa lapsuutensa joulun. Muistot voivat olla hyviä tai huonoja, mutta hyvät muistot kuitenkin kantavat meitä eteenpäin elämässämme.

Lyhty

Illat ne vain pimenevät talvea kohti.

Pidän valosta enemmän kuin pimeydestä ja arvostan kovasti kynttilöitä. Meillä on kuitenkin sellainen piha, jossa tuulee paljon ja kynttilät sammuvat herkästi.

Viime talvena näin kavereiden kuvista kuinka pihavalosarjoja oli laitettu lasipurkkeihin ja ne näyttivät ihan kauniilta. Varastosta löytyi vanhojen pihalamppujen kuoret ja metallilangalla sain nyt kuvassa oleva lyhty. Valot pysyvät ylhällä metallilangan avulla.

Valoja laitan pihalle viimeistään isänpäivänä. Nyt kuu paistaa mukavasti, jos vain pilvet väistyvät.

Julkaise syötteitä