Jorma Kajaste

Vanha Tapiola UNESCO:n maailmanperintökohteeksi

 • Kino Tapiola ja Mäntytorni, Tapiolan Vanha Keskusta, Mäntyviita.
  Kino Tapiola ja Mäntytorni, Tapiolan Vanha Keskusta, Mäntyviita.
 • Tapiolan Vanhan Keskustan ostokeskus, Mäntyviita.
  Tapiolan Vanhan Keskustan ostokeskus, Mäntyviita.
 • Mäntytorni, Tapiolan Vanha Keskusta, Mäntyviita.
  Mäntytorni, Tapiolan Vanha Keskusta, Mäntyviita.
 • Tapiolan itäinen lähiö, Otsolahdentie, Nallenpolku, Nallenpolun Taiteilijatalot, Otsonkallio, Kontiontie.
  Tapiolan itäinen lähiö, Otsolahdentie, Nallenpolku, Nallenpolun Taiteilijatalot, Otsonkallio, Kontiontie.
 • Kimmeltie, Menninkäisentie, Silkkiniitty, Aarnivalkean koulun rakennustyömaa.
  Kimmeltie, Menninkäisentie, Silkkiniitty, Aarnivalkean koulun rakennustyömaa.
 • Tapiolan Uusi Keskusta, Keskustorni, Tapiolan ostoskeskus, Keskusallas, Uimahalli, Tapiolan kirkko, Tapiolan Yhteiskoulu, Aarnivalkean kansakoulu, Silkkiniitty.
  Tapiolan Uusi Keskusta, Keskustorni, Tapiolan ostoskeskus, Keskusallas, Uimahalli, Tapiolan kirkko, Tapiolan Yhteiskoulu, Aarnivalkean kansakoulu, Silkkiniitty.
 • Tapiolan Uusi Keskusta, Keskusallas, Keskustorni, Tapiolan kirkko, Leimuniitty.
  Tapiolan Uusi Keskusta, Keskusallas, Keskustorni, Tapiolan kirkko, Leimuniitty.
 • Keskustorni, Keskusallas, Suihkulähteet.
  Keskustorni, Keskusallas, Suihkulähteet.
 • Heikintori.
  Heikintori.
 • Leimuniitty, Sateenkaari, Sateentie, Sateenkuja (Otsolahden Länsiranta).
  Leimuniitty, Sateenkaari, Sateentie, Sateenkuja (Otsolahden Länsiranta).
 • Keskusallas, Suihkulähteet, Uimahalli.
  Keskusallas, Suihkulähteet, Uimahalli.
 • Uimahalli, Keskusallas, Suihkulähteet, Mäntytorni.
  Uimahalli, Keskusallas, Suihkulähteet, Mäntytorni.
 • Keskustorni, Infokioski.
  Keskustorni, Infokioski.
 • Tapiontori, Suihkuallas.
  Tapiontori, Suihkuallas.
 • Oravannahkatori, Kelohongantie, Naavakalliontie, Taskumatit.
  Oravannahkatori, Kelohongantie, Naavakalliontie, Taskumatit.
 • Pohjantori, Pohjois-Tapiola.
  Pohjantori, Pohjois-Tapiola.
 • Tapiolan kirkko, Leimuniitty, Otsolahti (taustalla Itäranta ja Keilaniemi).
  Tapiolan kirkko, Leimuniitty, Otsolahti (taustalla Itäranta ja Keilaniemi).
 • Kaskenkaatajantie.
  Kaskenkaatajantie.
 • Tapiolan ilta.
  Tapiolan ilta.

Paikallisen asukasyhdistyksen Tapiolan Killan facebooksivuilla käydään jatkuvasti kiivasta keskustelua erilaisista Tapiolan kehityshankkeista, milloin Keskusaltaan luisteluradoista, milloin homekoulujen säilyttämisestä alkuperäisessä asussaan. Näissä keskusteluissa jokaisella on omat argumenttinsa. Muutosta vaativat eivät halua asua museossa ja muutosta vastustavat näkevät kulttuuriskandaalin kaikessa muutoksessa.

Viimeisimmässä keskustelunavauksessa Silkkiniityn pyöräilybaanojen tarpeellisuudesta, kysyi elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo keskeisen kysymyksen - ”onko Tapiolan arkkitehtonisesti ainutlaatuisimpia osia yritetty koskaan saada Unescon suojelukseen?” Itse kommentoin keskustelua ajatellen, että ”Tapiolan 1950-60 -luvuilla rakennettu kokonaisuus sattuu nyt vaan olemaan tässä maassa ja aika kattavasti ulkomaitakin myöten kohtuullisen ainutkertainen kokonaisuus. Tällaiset kohteet on yleensä suojeltu jälkipolvia varten ja erityisesti siksi, että ovat ainutkertaisia. Ei niitä tarvitse erityisesti kehitellä, mutta niitä tulee erityisesti vaalia ja suojella - kehitykseltä. Mitä pyöräilyyn tulee, sen sovittamisen mukavasti ja erittäin hyvin kävellen liikkuvien keskuuteen onnistuivat tuon Tapiolan suunnittelijat ratkaisemaan jo yli puoli vuosisataa sitten. Ei ole mitään ongelmaa eikä ratkaistavaa asiaa. Kaikki on kunnossa.”

Ja näinhän asia on. Vanhan Tapiolan historian tuntevat muistavat sen maailmanlaajuista huomiota herättäneenä kaupunkisuunnittelun mallina. Sodanjälkeisen Suomen rakennusvaiheen kaunein kukkanen I maailmansodan linnoitusten päälle rakennettuna. Jatkuva polemiikki pienistä kehitysprojekteista tai kaavamuutoksista siellä ja täällä lisärakentamisen mahdollistamiseksi Tapiolan rajoilla on epäoleellista. Isoa kuvaa ei nähdä.

YK:N Maailmanperintösopimuksen mukaisesti ”Maailmanperintöluetteloon pääseminen edellyttää kulttuuriperintökohteelta, että se on inhimillisen luovuuden mestariteos tai poikkeuksellisen merkittävä todiste olemassa olevasta tai jo hävinneestä kulttuurista. Kohde voi olla merkittävää historiallista aikakautta edustava rakennustyyppi tai kuvastaa tietyn kulttuurin perinteistä asutusta. Se voi myös liittyä tapahtumiin, eläviin perinteisiin, aatteisiin, uskontoihin ja uskomuksiin tai taiteellisiin ja kirjallisiin teoksiin.” Vanha Tapiola täyttää nämä kriteerit.

Maailmanperintökohteita on nyt 1052 kpl, joista Suomessa seitsemän. Museovirasto on päivittämässä Suomen kansallista aieluetteloa UNESCO:n Maailmanperintölistalle ehdotettavista kohteista vuoden 2018 aikana. Tälle listalle valikoituu muutama, uusi kohde. Tapiolan asukasyhdistys Tapiolan Killan, Espoon kaupungin, Museoviraston ja opetus- ja kulttuuriministeriön tulee saattaa Vanha Tapiola osaksi tätä aieluetteloa.

Tämän blogin yhteydessä julkaistut kuvat ovat kirjoittajan antikvariaatissa esillä olevasta näyttelystä ”Tapiola – paratiisi vanhoissa postikorteissa”. Kun Vanha Tapiola on 2020-luvun lopulla hyväksytty UNESCO:n maailmanperintökohteeksi, voimme jälleen alkaa painamaan postikortteja turistien ostettavaksi.

 

Linkki saman aiheen toiseen blogiin - lisää perusteluja!

Linkki saman aiheen kolmanteen blogiin - kesäviesti Espoon päättäjille "carpe diem!"

Linkki saman aiheen neljänteen blogiin - Espoon näkemys UNESCOn maailmanperintökohteeksi hakeutumisesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Jorma mielenkiintoisista kuvista, joita uteliaana ja kiinnostuneena katselin. Silkkiniitystä ei nyt ollut yhtään kuvaa, vaikka siitä blogissasikin mainittiin.

Sinänsä kyllä pelästyin tuosta lauseesta "Viimeisimmässä keskustelunavauksessa Silkkiniityn pyöräilybaanojen tarpeellisuudesta".?

Ei kai sellaista oikeasti suunnitella? Asun melkein Silkkiniityn laidassa ja muistan aina jo edesmenneen naapurimme ministeri Mikko Laaksosen lauseen; "että vain hänen ruumiinsa yli Silkkiniitylle jotain rakennetaan".

Olen ihan samaa mieltä, ettei ainakaan mitään rakenteita pitäisi sinne tuoda tai luoda. Nythän se on rauhoitettu kokonaan kesäisin jalkapallon potkijajoukoille, juoksijoille ja talvisin hiihtäjille. Pienille palstanviljelijöillekin on oma nurkkaus myöskin ollut rauhoitettuna jo useita kymmeniä vuosia. Syksyllä kauniin vihreän niittymme taas täyttävät valkoposkihanhet, jotka tankkaavat hienoa ruohoa matkaevääkseen muille maille vierahille:)

Totta maar maailma muuttuu ja aikanaan tähänkin meidän pieneen pientaloyhdyskuntaan rakennetaan tilalle pilvenpiirtäjiä, kun tonttipula uhkaa koko seutua. Sekin aika joskus koittaa, mutta please, ei sentään vielä pitkään, pitkään aikaan:) Toivottavasti.

Hienoa onkin, että meidän historiallinen elokuvateatteri on tallessa edelleen ja samoin sinun antikvaarisi. Kaikki muuttuu nyt keskustassa niin nopeaan tahtiin, ettei tässä tahdo vanhat asukkaat kohta enää perässä pysyä.

Toisaalta olen tyytyväinen keskustan uudistumiseen, joka jo metronkin takia oli pakko tehdä. Saadaan asukkaita ja elämää enemmän, kunhan ei unohdeta, että luonto on jo suuri arvo sinänsä. Ei meidän nimemme edessä ole turhaan Puutarhakaupunki, ja se siinä myös pysyköön ikuisesti Tapiolassa.

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Silkkiniitty näkyy parhaiten viidennessä ja kuudennessa kuvassa. Pyöräilybaanakeskustelu jatkuu Tapiolan Killan facebook-sivustolla vilkkaana, ja tämänhetkinen viranomaisvalmistelu tähdännee lähinnä levennettyyn kevyenliikenteen väylään, jossa jalankulu- ja pyöräilyliikenne olisi erotettu toisistaan - ei hyvä. Mitä muuttuvaan Tapiolan keskustaan tulee, metrotyömaa maan alla ja Heikintorista etelään rakennettavat kymmenet tuhannet kerrosneliömetrit eivät koskaan sitä Vanhaa Tapiolaa ole olletkaan - sitä tämäkään ehdotukseni ei koske.